1063. Budapest, Bajza u.
inform (kukac) fitbodyteam pont eu
 • Válasszon az alábbi lehetőségek közül:
Főoldal
Edzés-, életmód vizsgálat
Rólunk
Cikkeink
www.facebook.com/fitbodyteam/
Óráink

 

 


Táplálkozás, táplálék-kiegészítők, vitaminok

A minap egy táplálkozási témájú előadáson vehettem részt. Mivel foglalkoztat a téma, nagy érdeklődéssel figyeltem.

Arra voltam kíváncsi, mennyire lesz objektív az előadás, az előadó.

Sajnos nem volt az.

Nem tudom, hogy ez a tárgyban felhalmozott közepes tudásának köszönhető, vagy annak, hogy egy testépítő- és sporttáplálkozási kiegészítőket gyártó, forgalmazó cég alkalmazottjaként volt jelen a teremben.

Az emésztéssel, felszívódással kapcsolatos ismeretek során az anyagban az szerepelt, hogy a felszívódási folyamat a vékonybélben végbe megy, a vastagbél már nem lát el ilyen feladatokat. Gondolom, a gyakorló szülők mind hallottak, alkalmazzák kisbabáiknál lázcsillapításnál a végbélkúpot. Csecsemőknél, kisgyermekeknél nincs ennél hatékonyabb lázcsillapítási mód. Az eljárás lényege, hogy végbélnek azt a tulajdonságát használják ki, hogy az érrel ellátottsága elképesztő, ez által a gyógyszer olyan sebességgel képes felszívódni (!), mintha injekcióban kapná a gyermek a lázcsillapítót!

A másik állítása, miszerint lehetetlen olyan orvosságot, vitamint előállítani, mely késleltetett felszívódású, mivel az emésztési folyamat nagyjából véges idejű, és a gyomorsav mindent szétmar, tehát elkezd feldolgozni.

Ahogy ő is mondta a száj pH értéke lúgos, a gyomor savas, majd a vastagbél újra lúgos. Viszont azt a csekély tényt felejtette el közölni, hogy a kémiában alap tézis, hogy a különböző kémhatású szereknek ellenállnak különböző anyagok. A gyomorsav nem mindenható, mindent maró. Számtalan olyan vegyület, anyag létezik, amivel nem tud mit kezdeni. A szervezet pontosan ezért változtatja a kémhatásokat, hogy (szinte) bármivel képes legyen megbirkózni az emésztés során. Csak TIT szinten leírom, hogy hogyan működik a hosszú felszívódású C-vitamin (és más vitaminok, gyógyszerek). A kapszula anyaga nem oldódik a savas kémhatásban. A lúgosban, igen. A benne lévő golyócskák fokozatos oldódásának problémájára egy egyszerű ötletet alkalmaznak. A C-vitaminban gazdag magot egy védő réteg borítja. Ez a réteg, a különböző golyócskákon különböző vastagságú. Ez az anyagvastagság "programozza", hogy a golyó mikorra fogyjon el. Így a lényeges mag más-más időpontokban szívódhat fel.

A másik, nem érintett kérdés vitaminok esetében a multivitamin tabletták oldódásának, hasznosulásának problematikája. Mint tudjuk, a vitaminok két csoportba oszthatóak oldódásuk szerint. Vannak vízben-, és vannak zsírban oldódóak. Ha e két csoport képviselőit egy multivitamin tablettába rakjuk, attól függően, hogy aktuálisan éppen zsírban vagy vízben gazdag "anyag" van a gyomrunkban egyik, vagy másik csoport felszívódását segíti, míg a másikat megakadályozza. Tehát igazából azoknak a multivitamin készítményeknek lehet létjogosultsága (az egyén szempontjából, mert a gyártónak mindkettő jó :-)), melyek pack jellegű, a különböző vitaminokat külön tablettában adagoló termékek. Előttem van a Your Body című reklámkiadvány. Ebben egész oldalas hirdetésben mutatják be az Ultra Loss protein drink powder nevű terméket. Ennek C és E vitamin tartalmát is kiemelik. Azonos kiadvány, szintén egy oldalas hirdetéssel, One-A-Day. 12 vitaminnal. Az egyik vízben, a másik zsírban oldódik…

Szintén furcsa volt, hogy jobbnak tartotta a nagy étrendkiegészítők termékeit, mint a gyógyszereket. A gyógyszernek minősülő termékekre sokkal szigorúbb ellenőrzési szabályok vonatkoznak. Ezek nem csak a bevezetés, de a gyártás során is élnek! A magyar szabályozás ebből a szempontból kiemelkedően erős. Egy értend-kiegészítőre vonatkozólag (leegyszerűsítve) csak bejelentési kötelezettség van, míg a gyógyszernek minősülő termékek esetében a teljes gyártási folyamat során ellenőrzik a minőséget, a hatóanyag mennyiségét. Ezen adatokban minimális eltérés lehet. Sőt, a minőség-megőrzési időpontnak az az érdekes feladata, hogy azt jelzi, hogy az adott készítményben, abban az 1-2-3 évvel későbbi időpontban is az összetételként jelzett vitaminmennyiséget kell tartalmaznia. Tehát, amikor megvesszük új termékként, még túl is teljesíti ezt az értéket. Ezért is adományozzák a gyártók, kereskedők az ilyen jellegű termékeiket a lejárati időhöz közel kórházaknak, gyermekotthonoknak, egyéb szervezeteknek. A gyógyszergyártők kifizetik a több 10 millió forintos ellenőrzési költségeket, kivárják az 5-10 éves ellenőrzési időszakot, és nagyságrendekkel magasabb tisztasági szinten kénytelenek, képesek gyártani termékeiket. Az nem a témához kapcsolódik, de a vény nélkül kapható termékekben a hatóanyag minden esetben alul van dozírozva, hogy a kedves fogyasztó a betegtájékoztatóban olvasható mennyiséggel ne árthasson magának. Persze megnyugtatott, amikor egy adott táplálék-kiegészítő hatékonyságára vonatkozó hallgatói kérdésre azt válaszolta, hogy nem vizsgálták, mivel sokba kerülne, de tapasztalatok alapján hatásos :-)

A táplálék-kiegészítők az előadás szerint kizárólag olyan anyagokat tartalmaznak, melyek egészségesek, a természetben vagy szervezetünkben megtalálhatóak. Például állagjavítók, csomósodást gátló anyagok? Arról senki nem szólt, hogy egy gyógyszerész ismerősöm által kézbe vett terméktájékoztató brosúrában (A korábban említett Your Body 2015/1. számában) a találomra kiválasztott termék (L-Tyrosine) pajzsmirigy hormont tartalmaz. Tény, hogy ez megtalálható a szervezetünkben. Csak, ha egy egészséges ember szervezetébe plusz hormont juttatunk be, ezzel segítve, gyorsítva a tápanyagok felszívódását, a szervezetünk leáll a termelésével. Ha befejezzük az adott termék fogyasztását, az emésztési folyamatunk felborul. Ha egy gyógyszerrel beállított hormonszintű ember kezdi fogyasztani a terméket, szintén lőttek az orvosi kezelésének. Mennyivel egészségesebb ez, mint a dopping?

Nem az írásomban említett gyártó termékeivel van bajom. Vagy nem csak ennek a gyártónak a termékeivel. Más cégek hasonlóan dolgoznak.

Csak annyit szeretnék elérni, hogy mielőtt ilyenek rendszeres fogyasztásába kezd bele az ember, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Ne csak a marketingest :-)