1063. Budapest, Bajza u.
inform (kukac) fitbodyteam pont eu
 • Válasszon az alábbi lehetőségek közül:
Főoldal
Edzés-, életmód vizsgálat
Rólunk
Cikkeink
www.facebook.com/fitbodyteam/
Óráink

 

 


A regenerálódásról részletesen

Mint bizonyára már mindenki hallott róla, az edzések mellett a regenerálódás is kiemelten fontos egyéni fejlődésünk terén. Ebből a szempontból el kell különíteni az aktív, ébren töltött időszaki (pl.: olvasás, relaxáció, jóga) és a passzív, alvás alatti regenerációt.

Az egyének edzéshatékonysági monitorozás kapcsán elvégezzük a teljes életmódvizsgálatot is.

A cikkben bemutatott táblázatok túlnyomó részt egy kismama eredményeit tartalmazzák, mivel az eredményein sajnos könnyű bemutatni a túledzettségre jellemző példákat.

A fizikai aktivitás részének tekinthetjük az aktív és a passzív regenerálódással töltött időt is, mert, mint látni fogjuk, ez is jelentős hatással bír edzésünk hatékonyságára. Ha edzéseink után nem fordítunk figyelmet szervezetünk feltöltődésére, a megszerzett plusz energiánk jelentős része elvész.

Az alkohol nagymértékű fogyasztása, mely felesleges és üres kalória, rontja a koordinációs képességünket és, mivel ideig-óráig felpörgeti szervezetünket, még a regenerálódást is akadályozza.

A következő diagram egy esti társastánc rendezvény, argentin tangó, milonga mérését mutatja.

 

 

Látszódnak a zeneszámok alatt végzett enyhe hatású testedzésnek minősülő szakaszok, köztük a kihagyások, végül az alvási időszak a szoptatásokkal nehezítve. A piros szín a stresszes időszakot jelöli a zöld a töltődési, regenerálódási szakaszt. Mint látható, a szervezet a tánc, "az edzés" után még órákkal is pörgött.

Összehasonlításul a középső mérés a kismama normál alvási időszakát ábrázolja, legalul pedig egy rendes alvás látható.

Itt ki kell térni arra a tényre, hogy a táncos rendezvények jellemzően az esti órákban kezdődnek és akár hajnalig tartanak. Ez kifejezetten hátráltatja a regenerációt. Optimális esetben alvásunknak 21-22 órakor kellene kezdődnie és reggel 5-6 óráig tartani. Ez azért fontos, mert ilyenkor, sötétben termelődik szervezetünkben a melatonin nevű hormon, mely a regenerálódásért, a jó alvásért felelős. Ha valaki nem ebben az időszakban kezdi meg alvását, hanem később, akkor ezzel a saját pihenését hátráltatja. A fentiek mellett az is fontos, hogy az alvásunk előtt 2-4 órával már ne együnk, hogy szervezetünknek ne az emésztéssel kelljen foglalkoznia, másrészt, hogy az edzésünkön lehetőleg minél korábban, reggel vagy délelőtt legyünk túl, hogy az edzés utáni lenyugvási időszak szintén ne csússzon bele az alvásidőnkbe. Ilyen okokból a munka utáni edzés sem hatékony.

Nehéz helyzetben vannak e miatt a több műszakban, vagy rendszeresen éjszakába, hajnalba nyúlóan dolgozók. Számukra még a 8 óránál jelentősen hosszabb alvási idő sem lehet annyira pihentető, mint másnak az időben elkezdett 7-8 óra.

A mérések során elemezzük a teljes napi életritmust. Feljegyzünk minden napi tevékenységet, az étkezéseket, a különböző munkákat, utazással töltött időt, pihenési szakaszokat is az edzések mellett. Ez, egy szoptatást is végző, gyermeke miatt éjszakánként több alkalommal felkelő nő esetében kritikus pont. Az alábbi diagram azt mutatja, hogy milyen hatással van az alvásmegvonás, a rendszeres felébredés a pihenésünkre.

 

 

Ezzel a technikával vallattak Guantanamo-ban…

 

 

Látható a teljes mérési intervallum diagramján, hogy a napokat tekintve „túledzettségi jelleget” láthatunk ebben az időszakban. A kezdeti energiaszint folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Már eleve a szoptatás, mint extra energiaigényű folyamat terheli a kismamát, és e mellett a normál napi rutin, az edzések, valamint az aktív vagy a passzív (pihentető alvás) regenerálódási lehetőség teljes hiánya veszi legjobban igénybe a szervezetét. Csak ezen a szoptató anyuka nem változtathat. És ez így megy heteken, hónapokon keresztül!

 

 

A fenti képen egy olyan diagramot látunk, ahol a sportoló erőforrásai töltődnek, erőnléte javul.

Azért pár érdekes momentum is megfigyelhető ezeken az eredményeken. Látható, és ez más kismamákon, anyukákon végzett mérésekkor is megfigyelhető, hogy az esti rutin, az etetés, a fürdetés, az öltözködés, meseolvasás és fektetés már egy lenyugvási szakasz, mely akár aktív regenerációnak is minősülhet.

Az aktív pihenés a különböző embereknél más és más. Itt nem a szabadidőnkben, kedvtelésből végzett sporttevékenységről van szó! Egyes vélekedések szerint a tv nézést, az olvasás nem töltheti fel az embereket. Ez a tévézésre igaz. Viszont az olvasás kifejezetten pihentető lehet. Vagy a nyugodt étkezés. Ellenben lehet olyan állapotú ember, aki, bár relaxációt jelez a mérési naplójában, ez az időszak is igénybe veszi a szervezetét, például a kóros túlsúlya miatt. Természetesen a nyugtató masszázs is ebbe a kategóriába tartozik. Személy szerint nálam a sütés, egy sütemény előkészítése, összeállítása, gyúrása regeneráló hatású. Egy másik vizsgált személynél a lakásfelújításához a csempe kiválasztásának ideje járt konkrét töltődéssel. Máskor a következő napi repüléshez való felkészülési időszak során (meteorológiai előrejelzések összegyűjtése, napi légtér információk letöltése, repülési terv elkészítése) regenerálódtam.

A fentiek alapján elmondható, hogy az egyéntől függ, hogy ki, mitől töltődik fel.

Ha szeretnének részt venni egy edzéshatékonysági, életmód felmérésen, keressenek meg minket elérhetőségeinken.