1063. Budapest, Bajza u.
inform (kukac) fitbodyteam pont eu
 • Válasszon az alábbi lehetőségek közül:
Főoldal
Edzés-, életmód vizsgálat
Rólunk
Cikkeink
www.facebook.com/fitbodyteam/
Óráink

 

 


Futás vs más kardio gépek

Szia!

Mivel kérted, hogy indokoljam meg, és gondoltam, mást is érdekelhet, ebben a formában válaszolok.

Szóval, miért nem a futást javasoltam aerob, kardio bemelegítéshez, edzéshez, állóképesség javításhoz? Mert nem egészséges. Vagy ez azért költői túlzás, de van több olyan kardio mozgás, gép, ami kevésbé káros.

Mégpedig a szervezetet érő becsapódási sokk miatt. Ez károsan hat a térdízületekre, nőknél a méhet, petefészket tartó szalagokra, a mell szöveteire. És ezt egy rövid futás esetén is ezres nagyságrendben kapja a tested.

Tudom, a térd ízületét a lépcsőzés is jelentősen igénybe veszi. De ezt nagy mennyiségben elsősorban például a sprinterek alkalmazzák az alapozási időszakukban. Te pedig nem vagy az. Szóval a lépcsőző gépet is kerülheted.

Ha feltétlenül ragaszkodsz a futópadhoz a teremben, emeld (akár jelentősen) a dőlésszöget, és gyalogolj! Persze ezt elérheted egy hegyoldalon is, a jó levegőn. Így már is változatossá tetted az edzésed. Az eredmény azonos lesz, jóval kímélőbben. Azt mondod kevés? Vedd fel az ernyős zsákomat. :-) És nem a toronyiránt emelkedőt kell választanod a Pilisben, ahogy én csinálom…

De komolyan. Teremben használhatod az ellipszis trénert is. Itt nincs becsapódás. Dolgozhat a karod is. A pulzusodat elég jelentősen karbantartja, pont a teljes test dolgoztatása miatt.

Az evezőgép vagy az evezés a másik, amit javaslok. Ennek használatakor szintén dolgozik a láb, a fenék, a felsőtested és a karod. Nem, nem leszel tőle kigyúrt Ironlady. De erről majd később. Ráadásul ezt is csinálhatjuk a Dunán.

A fenti véleményemet tanulmányaimon kívül arra is alapozom, hogy családtagjaim, ismerősök révén éveken keresztül szoros kapcsolatot ápoltam maratonista- és ultrafutókkal. Csapattag voltam kerékpáros kísérőként, versenyeken frissítettem, egyéb munkákat bíztak rám. Láttam, hallottam, hogyan készülnek fel egy-egy futásra, hogyan nyújtanak, küzdenek a rendszeres köröm leválással, fájdalmakkal.