1063. Budapest, Bajza u.
inform (kukac) fitbodyteam pont eu
 • Válasszon az alábbi lehetőségek közül:
Főoldal
Edzés-, életmód vizsgálat
Rólunk
Cikkeink
www.facebook.com/fitbodyteam/
Óráink

 

 


Mindennapi kenyerünk - kenyérsütés otthon, hogy tudd, hogy mi van benne.

Gyakran szóba kerül a kezdeti állapotfelméréskor, a táplálkozási napló elemzésekor, hogy ki milyen lisztből készült kenyeret, péksüteményeket, tésztákat fogyaszt.

Általában (sajnos) természetesen a finomliszt a válasz.

Pedig a finomliszt, mint finomított szénhidrát, olyan hatással van szervezetünkre, mint a cukor. A feldolgozásához nagyon kevés energiára van szükségünk. Az ebből készült ételek fogyasztása után szinte azonnal megugrik szervezetünk vércukorszintje, majd hamarosan újra lecsökken. Ez az ingadozás nagyon igénybe veszi testünket.

A fogyasztásának ilyen nagy mérvű okait elsősorban a tradíciókban kell keresnünk. Régen a finomra őrölt lisztet csak a gazdagok tudták megfizetni. A szegényebb néptömegek csak a "rosszabb minőségű", rostokban, tápanyagokban gazdagabb "maradékot" tudták megfizetni, mivel az olcsóbb volt. A malmok fejlesztésének és a mezőgazdasági termelékenység javulásának köszönhetően a búzából készült finomliszt előállítása olcsóbbá, mindenki számára elérhetővé vált. Ráadásul nagyanyáink is ezt használták, a receptjeiket ehhez igazították. A családi tradíciókon nehéz változtatni.

Pedig egészségünk érdekében megéri.

Én magam sütöm a kenyereinket. Finomlisztet csak a deszka kilisztezéséhez használok, amíg még van maradék.

A kenyereim, pogácsáim, süteményeim rendesen megkelnek, megemelkednek.

A kenyér sütés előtt és után:

 

Van pár olyan családtagom, akik nem hajlandóak megenni a sötétebb, kötöttebb kenyereket, tésztákat. Gyakran úgy, hogy meg sem kóstolták. Korábban csináltam olyan tesztet, hogy pár ilyen tamáskodónak, aki csak a finomlisztből készült szeletelt kenyeret ette meg, durumlisztből, ami hasonlóan világos, mint a finomliszt, sütöttem szezámmaggal dúsított (ez is világos, nem kezdenek finnyáskodni rá, mivel nem vagy alig látszik) kenyeret, kenyérsütőgépben. Miután elkészült, levágtam a tetejét és az alját, az árulkodó jeleket, a többit felszeleteltem, bezacskóztam, és ezt tettem az asztalra. Mondanom sem kell, hogy a célszemélyek hatalmas étvággyal fogyasztották az aktuális reggelijüket :-)

Korábban, bár nagyon szerettem, de nem kértem nagyanyámtól, hogy nokedlit készítsen a pörkölthöz, mert macerásnak tartottam. Az utóbbi időben már ezt készítem teljeskiőrlésű vagy egyéb hasznosabb lisztből és nem is emlékszem, mikor vettem száraztésztát. Egyszerű, gyors, finom.

A pizzatésztám sem találkozik finomliszttel. Legjobb (vagy legrosszabb) esetben 1-2 szelet marad belőle a másnapi reggelire.

A palacsintám is tökéletes lesz, akár tradicionális, vékony a cél, akár vastagabb, köretként, tészta helyett készül, vagy a legpufókabb, amerikait ennénk. Ehetjük édesen, sósan, a legkülönbözőbb variációkban.

Ha túl sok kötött lisztet használok, pár kanálnyi búzasikért is keverek a tésztákba a liszt mennyiségén felül.

A gépet már csak dagasztásra, kelesztésre használom, a kenyeret sütni sütőben szoktam. Így szebb lesz a cipóm. Ráadásul az alap program szerinti kicsit több mint 3 óra helyett nyerek egy órát.

Ha valaki bátortalanabbul kezdene neki a kísérletezésnek, először csak csökkentse a finomliszt arányát, majd folyamatosan el is tüntetheti. Az eredmény hibátlan lesz.