1063. Budapest, Bajza u.
inform (kukac) fitbodyteam pont eu
 • Válasszon az alábbi lehetőségek közül:
Főoldal
Edzés-, életmód vizsgálat
Rólunk
Cikkeink
www.facebook.com/fitbodyteam/
Óráink

 

 


Aerob vagy kardió edzés?

Edzésterhelések, intenzitás kiválasztása a céljainknak megfelelően

 

A kerékpározás, evezés, futás, mint több más ciklikus mozgás, valóban fogyaszt egy bizonyos intenzitás fölött.

 

A szervezet a különböző intenzitású mozgások esetében, különböző energianyerési folyamatokból táplálkozik. Egy bizonyos szint és időtartam fölött kapcsol arra a folyamatra, melynek eredménye az utólagos zsírégetési effektus lesz a regeneráció (tehát nem az edzés) alatt.

 

Ez az időtartam a sportorvos-tudomány jelenlegi tanításai szerint 35-40 perc. Ezért szoktuk azt javasolni, hogy legalább 40-50 perc legyen az ilyen célú edzés.

 

Az intenzitás szempontjából megkülönböztetjük az edzés erősségét.

 

Maximális terhelésen végzett edzés

Csak pár másodpercig, ismétlésig képes végezni a szervezet. Pár nagy erőkifejtés, egy 100 méteres sprint fér bele. Savasodással jár. Izomláz az eredménye.

 

Közel maximális terhelés

Erő és izomtömeg növelő technika. Ezt alkalmazzák a testépítők. 6-8 ismétlést végeznek, majd terheléstől függően akár 2-5 percet is pihennek, regenerálódnak egy-egy sorozat közben. Az izmokban savasodási folyamat indul be. Eredménye az izomláz.

 

Kardió, állóképesség növelő tartomány

Az ilyen, jellemzően ciklikus mozgás, vagy egy köredzés, csoportos aerobik óra, az intenzitása miatt javítja a szervezet kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) állapotát, a tüdőkapacitást, az állóképességet. 14-18 éves korig nagyon fontos lenne, hogy a gyerekek, fiatalok ilyen jellegű mozgásokat végezzenek, mivel szervezetünk ezen része ebben az időszakban alakul ki, és ez meghatározó lesz teljes további életünkre. Később döntően már nem fejleszthető a szív és tüdőkapacitás, csak kicsit javítható. Nem feltétlenül lesz az eredménye izomláz, savasodás!

 

Aerob tartomány

Egy viszonylag hamar elérhető edzésintenzitás, mely során szervezetünk átlépi az aerob küszöböt, és 40-50 perc edzésidő felett fogyási eredményt érhetünk el pihenésünk alatt. Persze e mellett, figyelni kell a kalória deficitre is, kevesebb energiát együnk, mint amennyit a nap folyamán eléget szervezetünk. És azt is értékes tápanyagokból.

 

Ha fogyás lenne a célod, zsírt szeretnél égetni, és kardiózol, nem kell lecsökkentened az edzésintenzitásod az aerob szintig. Bár a kardió tartományban végzett munkának nem csak zsírraktárakból történő energianyerés lesz az eredménye, mennyiségileg több fogy el belőle, az összes magasabb kalóriaigény miatt.

Sőt! A legújabb kutatások szerint, ha minden nap csak fél óra kardió jellegű mozgást végzel, szervezetedet nem engeded raktározni, tehát nem kezdesz el hízni!

A különböző energianyerési folyamatokból, intenzitásuk miatt csak meghatározott ideig képes „táplálkozni” szervezetünk. Ezért az edzés során, az egyén edzettségétől függően, átkapcsol az aktuális mozgásnak legmegfelelőbb „tápellátásra”.

Pulzuskontrollal dolgozó állóképességi sportolóknak az a célja, hogy a lehető legmagasabb intenzitáson, de savasodás nélkül tudjanak végigcsinálni egy edzést, versenyt. Persze ez már egy magasabb szintű edzésmódszer.